Jesteś tutaj

Maści, kremy czy żele, które stosujemy w naszej codziennej pielęgnacji, zawierają zazwyczaj dodatkowe związki chemiczne ułatwiające penetrację skóry. Dzięki temu substancje aktywne łatwiej docierają do celu, a efektywność działania kosmetyku jest lepsza. Dotyczy to również farmaceutyków.

Pomysł na takie wzmocnienie skuteczności substancji aktywnych poprzez zastosowanie odpowiednio zaprojektowanych dodatków nie jest nowy. Narodził się w latach 50. ubiegłego wieku. Idealne kompozycje nie tylko miały ułatwiać penetrację związków przez powierzchnie organów, lecz również musiały być nietoksyczne dla organizmu i łatwo metabolizowane.

Naukowcy odkryli, że podobne rozwiązania mogą być stosowane przez hodowców roślin, którzy korzystają z wielu różnych preparatów przyspieszających chociażby wzrost plonów czy chroniących je przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych lub szkodników. Poprawa jakości działania tych preparatów, podobnie jak w przypadku kosmetyków, może wynikać z zastosowania pewnych dodatkowych substancji aktywnych lub pomocniczych, ułatwiających penetrację – w tym przypadku – tkanek roślinnych.

Interesującą kompozycję poprawiającą penetrację substancji biologicznie aktywnych przez powierzchnię organów roślinnych opracowali naukowcy reprezentujący Uniwersytet Śląski w Katowicach oraz Uniwersytet Karola w Pradze. Kompozycja ta jest rozpuszczalna w wodzie, nietoksyczna i biodegradowalna. Może być stosowana, w postaci roztworu, bezpośrednio na organy nadziemne roślin. Dzięki niej zwiększa się skuteczność takich substancji aktywnych, jak: syntetyczne regulatory wzrostu, naturalne hormony roślinne, nawozy sztuczne oraz środki ochrony roślin. To z kolei oznacza, że hodowcy będą mogli używać mniejszej ilości nawozów sztucznych czy inhibitorów wzrostu, które potem trafiają do środowiska naturalnego.

Skuteczność opatentowanej kompozycji była badana na siewkach kukurydzy, docelowo mieszanina może być stosowana w hodowli i uprawie wszystkich roślin.

Autorami wynalazku są naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego: dr Maciej Kapkowski, dr Michał Ludynia, prof. dr hab. inż. Jarosław Polański, prof. dr hab. Marzena Dzida, dr Małgorzata Rudnicka, dr Katarzyna Balin, a także naukowcy z Uniwersytetu Karola w Pradze: prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D. oraz PharmDr. Petr Kastner, Ph.D.

Źródło: https://us.edu.pl/patent-spa-dla-roslin-czyli-nowa-kompozycja-ulatwiajaca-penetracje-tkanek-roslinnych/

pole kukurydzy
Słowa kluczowe (tagi):