żywność

Wyrzucamy jedną trzecią uprawianej przez nas żywności
Badania sugerują również, że kraje o wysokich dochodach marnują tyle żywności, ile produkuje Afryka Subsaharyjska.
Te odpady żywnościowe trafiają następnie na wysypiska śmieci, gdzie gniją, co uwalnia gazy cieplarniane. A kiedy to połączymy z ilością energii potrzebną do wyprodukowania, wytworzenia, transportu i przechowywania tej żywności, to wyliczymy, że dostarczamy do atmosfery oszałamiające 3 miliardy ton dwutlenku węgla. Ujmując to w kontekście, gdyby marnowanie żywności było...

Zdrowa żywność, niezdrowe nawyki
– Każda żywność może być zdrowa. Zdrową żywność można źle jeść, a normalną żywność tak sobie dobierać, aby były w niej zdrowe substancje. Na półkach sklepowych nie może być produktów trujących, jednak na własne życzenie zjadamy rzeczy, które w nadmiarze są niezdrowe. Zdrowa żywność zależy od każdego z nas, a nie od miejsca, gdzie została kupiona – tłumaczy naukowiec.
W tym, co spożywamy można znaleźć związki chemiczne oznaczone kodem E, a więc...