żywność
![fot. Harish Shivaraman z Unsplash Na pierwszym planie stos świerszczy jadalnych, na nich leży metalowa puszka, w tle światła straganów](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/harish-shivaraman-xpjo_zx9yfy-unsplash.jpg?itok=0fqchipQ&c=ce7c823522028bd1c7789bbba8b67787)
Czy UE chce nas zmusić do jedzenia owadów?
Mąkę z owadów od teraz będzie można znaleźć w chlebie, herbatnikach, makaronie, ciastkach czy innych przetworzonych produktach. Dr hab. Dominik Chłond, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego wyjaśnia, czy faktycznie jest się czego obawiać.
WERONIKA CYGAN: Panie Profesorze, jakie owady mogą wejść w skład takiej mąki z owadów? Czy może to być dowolny gatunek? Chodzi o dorosłe owady czy również larwy?
PROF. DOMINIK CHŁOND: Zgodnie z...
![Upieczone insekty w miseczce | Obraz autorstwa <a href="https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/danie-azjatyckie-z-jadalnymi-owadami_5007058.htm#page=2&query=owady%20jedzenie&position=22&from_view=search&track=sph">Freepik</a> Upieczone insekty w miseczce | Obraz autorstwa <a href="https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/danie-azjatyckie-z-jadalnymi-owadami_5007058.htm#page=2&query=owady%20jedzenie&position=22&from_view=search&track=sph">Freepik</a>](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/insekty.jpg?itok=F53J6-P4&c=520c60ef865617feb9adbb3820786519)
Owady jako odpowiedź na kryzys żywnościowy
W styczniowym (2023) numerze czasopisma „Science” ukazały się dwa artykuły relacjonujące wyniki niezależnych badań, prezentujące możliwość wprowadzenia owadów jako źródła pożywienia do globalnego rynku żywności. Ma to być reakcja na trwający i rozwijający się kryzys żywności, związany z globalnymi nierównościami, ostatnio z wojną na Ukrainie, a w dalszej perspektywie z kryzysem klimatycznym.
Swoje badania przedstawiły dwie pary badaczy. Naukowcy z Indii Arup Kumar Hazarika z Cotton...
![Fot. pixabay.com Kosz zapchany dużą ilością śmieci](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/kosz_zapchany_duza_iloscia_smieci.jpg?itok=aqv3H-RS&c=dc724d73c385f9bf26bb3d3ee331113a)
Wyrzucamy jedną trzecią uprawianej przez nas żywności
Badania sugerują również, że kraje o wysokich dochodach marnują tyle żywności, ile produkuje Afryka Subsaharyjska.
Te odpady żywnościowe trafiają następnie na wysypiska śmieci, gdzie gniją, co uwalnia gazy cieplarniane. A kiedy to połączymy z ilością energii potrzebną do wyprodukowania, wytworzenia, transportu i przechowywania tej żywności, to wyliczymy, że dostarczamy do atmosfery oszałamiające 3 miliardy ton dwutlenku węgla. Ujmując to w kontekście, gdyby marnowanie żywności było...