Jesteś tutaj

Badanie współpracy roślin – trzciny – z bakteriami | fot. Magdalena Noszczyńska
25.04.2025

Sojusz roślin i bakterii w oczyszczaniu ścieków

Pomysł, by wykorzystać organizmy żywe do oczyszczania środowiska, nie jest nowy, a w dodatku kolejne badania pokazują, że – w zależności od wykorzystanego gatunku rośliny i rodzaju bakterii – może to być niezwykle efektywny i bezpieczny sposób radzenia sobie z neutralizowaniem toksycznych substancji trafiających do naszego otoczenia. Wśród osób badających możliwości tego roślinno-bakteryjnego sojuszu jest dr Magdalena Noszczyńska z Wydziału Nauk Przyrodniczych UŚ, która realizuje projekt pt...

Kuchenka mikrofalowa z kuchennymi akcesoriami wokół, fot. Nguyen Dang Hoang Nhu U z Unsplash
12.08.2024

Bogaty ekosystem w naszych mikrofalówkach

W badaniu przeprowadzonym przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Walencji oraz biotechnologicznej firmy Darwin Bioprospecting Excellence S.L., przeanalizowano próbki pobrane z 30 kuchenek mikrofalowych wykorzystywanych zarówno w gospodarstwach domowych, miejscach pracy, jak i laboratoriach. Wyniki swoich prac specjaliści opublikowali w czasopiśmie Frontiers in...

człowiek pracujący przy mikroskopie
27.12.2023

Polimery, które zabijają bakterie

Bakterie oporne na antybiotyki stają się poważnym wyzwaniem dla ochrony zdrowia. Każdego roku tylko w Stanach Zjednoczonych około 2,8 miliona infekcji bakteryjnych okazuje się niewrażliwych na leczenie za pomocą antybiotyków (dane z CDC – Centers for Disease Control and Prevention). Bez opracowania nowych metod leczenia – nowych rodzajów antybiotyków lub innej kuracji – może się okazać, że łatwe dotąd do uleczenia urazy i infekcje staną się poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

...

Strony