Jesteś tutaj

Submitted by Robert Jakubczak on pt., 01/28/2022 - 00:10, last updated on pt., 01/28/2022 - 00:10
Potrawy śniadaniowe na stole
25.02.2022

Dlaczego zazwyczaj jemy na śniadanie to samo?

Dla wielu osób śniadanie, często traktowane jako najważniejszy posiłek dnia, jest również najmniej ekscytującym punktem dziennego jadłospisu. Wybór śniadania często odzwierciedla potrzeby użytkowe. Żywność na śniadanie jest zazwyczaj prosta, szybka i łatwa w przygotowaniu oraz zjedzeniu, a także ceniona za zastrzyk kalorii, który ożywia ciało i mózg po nocnym odpoczynku. Naukowcy odkryli, że kiedy ludzie znajdują opcję śniadaniową, która się im podoba, zazwyczaj trzymają się jej dzień po...

Pokrojona i cała cebula oraz nóż
28.01.2022

Dlaczego krojenie cebuli sprawia, że płaczesz?

Okazuje się, że odpowiedź jest całkiem prosta. Sprawcą naszych łez jest substancja chemiczna, która podrażnia oczy. Gdy cebula jest nienaruszona, grupa związków sulfotlenków cysteiny jest oddzielona od enzymu zwanego allinazą. Natomiast, gdy zaczynasz ją kroić w kostkę lub miażdżyć, bariera oddzielająca związki i enzym zostaje zerwana. Rozpoczyna się wtedy reakcja: alliinaza powoduje, że sulfotlenki cysteiny stają się kwasem sulfonowym.

„Kwasy sulfonowe są nietrwałe, więc muszą...