piwo

Ile bąbelków jest w szklance piwa?
Po nalaniu piwa do szklanki spieniona kaskada musów unosi się do góry. W miarę jak coraz więcej drobnych bąbelków zlewa się, tworzą one łaskoczącą w nos warstwę piany.
Na początku ten spieniony strumień karbonatyzacji wydaje się nie mieć końca. Ale ile bąbelków może wyłonić się ze szklanki piwa, zanim się rozpuści?
Gérard Liger-Belair, profesor fizyki chemicznej na Uniwersytecie w Reims Champagne-Ardenne we Francji, wcześniej zbadał ten musujący temat z szampanem, obliczając...

Co czarownice mają wspólnego z piwem?
Kiedy zadałam to pytanie studentom literatury i kultury amerykańskiej, w odpowiedzi napotkałam tylko milczenie i nerwowy śmiech. Siostry Sanders (bohaterki filmu o czarownicach z Salem) nie popijały przecież piwa z butelki w „Hokus Pokus”. A jednak, historia piwa i czarownic jest fragmentem niezbyt magicznej historii oszczerstw i ograniczających ról płciowych.
Browarnictwo było głównie zajęciem kobiecym aż do szesnastego wieku, kiedy oszczercze kampanie oskarżyły piwowarki o...

Od komórki po kufel
Piwo po wodzie i herbacie to trzeci najpopularniejszy napój świata. Mimo tego proces jego otrzymywania wciąż stanowi pewną tajemnicę. Kiedy charakteryzujemy piwo i jego smak, mówimy raczej o chmielu, słodach, czasem o jakości wody, ale znacznie rzadziej o drożdżach. To one jednak ogrywają kluczową rolę w procesie piwowarskim.
– Drożdże przetwarzają cukry i w zależności od tego, w jakim stosunku tego dokonają i jakie produkty da to przetworzenie,...