Jesteś tutaj

Kuchenka mikrofalowa z kuchennymi akcesoriami wokół, fot. Nguyen Dang Hoang Nhu U z Unsplash
12.08.2024

Bogaty ekosystem w naszych mikrofalówkach

W badaniu przeprowadzonym przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Walencji oraz biotechnologicznej firmy Darwin Bioprospecting Excellence S.L., przeanalizowano próbki pobrane z 30 kuchenek mikrofalowych wykorzystywanych zarówno w gospodarstwach domowych, miejscach pracy, jak i laboratoriach. Wyniki swoich prac specjaliści opublikowali w czasopiśmie Frontiers in...

zdjęcie dr. Sławomira Sułowicza w laboratorium
17.06.2021

Nanomateriały a mikroorganizmy glebowe

Ich ciekawe właściwości, w tym działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, sprawiają, że chętnie wykorzystujemy je w medycynie, przemyśle kosmetycznym czy rolnictwie. Powszechne stosowanie nanomateriałów doprowadza jednak do kumulowania się nanocząstek w środowisku naturalnym, co z kolei może mieć negatywny wpływ na niektóre organizmy. Te procesy są przedmiotem zainteresowań naukowych dr. Sławomira Sułowicza z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, laureata...

Autor: Anna Adamek
27.11.2020

Czy mikrobiom jelitowy choruje przez wirusy?

Trudno wyobrazić sobie bakterie, które z bólem głowy i termometrem w ustach kładą się do łóżka, żeby przechorować przeziębienie. Bakterie to nie ludzie zmagający się z rozmaitymi schorzeniami, lecz i tym mikroorganizmom nieobce jest pewne zagrożenie. Przykładowo naszemu mikrobiomowi jelitowemu, a więc bakteriom zamieszkującym nasze jelita zdarza się chorować, choć jest to oczywiście nieco inne chorowanie niż w przypadku ludzi.

Nie tylko bakterie bytują sobie w naszych jelitach. „...

Strony