rośliny
W roślinach tkwi sposób na zahamowanie zmian klimatu
– Rośliny stanowią ponad 80% naszego pożywienia, a i pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego na nich się opierają. Wytwarzają 98% tlenu, którym oddychamy. Nie sposób żyć bez roślin. Ich biologia jest zatem równie istotna, co biologia człowieka – mówi dr hab. Agata Daszkowska-Golec, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego, członkini inicjatywy „PlantACT!”. Badaczka wyjaśnia, że celem tego wciąż kiełkującego przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o roślinach,...
Biologiczna szczepionka dla roślin
Naukowcy zainteresowali się przede wszystkim bakteriami endofitycznymi, czyli takimi, które kolonizują wnętrze rośliny. Relacja pomiędzy endofitami i roślinami ma charakter symbiotyczny. Wyniki wielu badań pokazują, że bakterie te mogą przynosić wiele korzyści swojemu gospodarzowi. W zamian za substraty odżywcze produkują różnego rodzaju metabolity, dzięki którym roślina lepiej się rozwija lub jest bardziej odporna na abiotyczne i biotyczne czynniki stresowe. Do takich należą różne patogeny...
Czy dinozaury mogły jeść ziemniaki?
Dziś rośliny z grupy astrowych obejmują ponad 80 tys. gatunków roślin kwitnących, jednak stosunkowo niewiele wiemy o czasie ich pojawienia się. Dotyczy to zwłaszcza zróżnicowanego kladu lamiidów, który obejmuje połowę grupy astrowców. Skamieniały owoc lamiida dostarcza ważnych dowodów makroskopowych wskazujących, że lamiidy wyodrębniły się co najmniej 80 mln lat temu i rzuca światło na potencjalne istnienie kredowych ekosystemów przypominających dzisiejsze lasy deszczowe.
Profesor...
Strony
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- następna ›
- ostatnia »