glukoza

Receptor słodkiego smaku wspiera przyswajanie glukozy
Kubki smakowe znajdujące się na języku informują nas o różnych smakach potraw, dzięki czemu wiemy, co znajduje się w pożywieniu – czy jest świeże, czy zepsute, czy jest bogate w ważne energetycznie, ale niebezpieczne w dużej ilości cukry, czy zawiera potrzebne nam do życia minerały. Nikogo nie trzeba przekonywać jak istotną rolę w naszym życiu odgrywają cukry. Dawkowane w odpowiedniej ilości i formie zapewniają nam energię niezbędną do codziennej aktywności. Kiedy zaczniemy z nimi przesadzać...

Implanty zasilane glukozą
Codziennie, spożywając posiłki, przyswajamy glukozę – cukier zawarty w niektórych pokarmach – przede wszystkim w warzywach i owocach, ale ukryty jest także w ziemniakach, makaronie, kaszy i kukurydzy. No i oczywiście w białym cukrze. Jest jednym z podstawowych źródeł energii, którym każdego dnia napędzamy nasze organizmy do działania. Chociaż jej nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia, to bez glukozy po prostu nie ruszymy z miejsca. Dzięki nauce, to, co daje naszemu organizmowi moc, może w...