receptory

Receptor słodkiego smaku wspiera przyswajanie glukozy
Kubki smakowe znajdujące się na języku informują nas o różnych smakach potraw, dzięki czemu wiemy, co znajduje się w pożywieniu – czy jest świeże, czy zepsute, czy jest bogate w ważne energetycznie, ale niebezpieczne w dużej ilości cukry, czy zawiera potrzebne nam do życia minerały. Nikogo nie trzeba przekonywać jak istotną rolę w naszym życiu odgrywają cukry. Dawkowane w odpowiedniej ilości i formie zapewniają nam energię niezbędną do codziennej aktywności. Kiedy zaczniemy z nimi przesadzać...

Nagroda Nobla 2021 z medycyny i fizjologii
- Zdolność wyczuwania ciepła, zimna i dotyku jest niezbędna do przetrwania i stanowi podstawę naszej interakcji z otaczającym nas światem. W codziennym życiu przyjmujemy te odczucia za pewnik, ale w jaki sposób inicjowane są impulsy nerwowe, aby można było dostrzec temperaturę i ciśnienie? To pytanie rozwiązali tegoroczni laureaci Nagrody Nobla - napisał w uzasadnieniu komitet przyznający Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii w 2021 roku.
David Julius wykorzystał...