pszczoły
![Pszczoły z uczelnianej pasieki | fot. Julia Agnieszka Szymala Pszczoły z uczelnianej pasieki](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/img_5510_fot-julia-agnieszka-szymala.jpg?itok=7tbmbqcJ&c=e1443d0a3b8a82fe56be728d50c50b2d)
Na wojnę z pszczelim dręczycielem
Dręcz pszczeli, bo tak brzmi polska nazwa szkodnika, odpowiada za ogromne straty w przemyśle pszczelarskim oraz w środowisku naturalnym. W ramach konkursu „Swoboda badań” Inicjatywy Doskonałości Badawczej dr Agata Nicewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego przeprowadziła badania, których celem było sprawdzenie skuteczności stosowanych w Polsce metod zwalczania V. destructor.
– Dręcz pszczeli jest wektorem co najmniej szesnastu wirusów wywołujących różne...
![Osmia lignaria, znana w Stanach Zjednoczonych jako orchard mason bee albo blue orchard bee. Źródło: https://wsmag.net/ Osmia lignaria, granatowa pszczoła lecąca w stronę fioletowego kwiatu](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/masonbee_a_whg18c.jpg?itok=Ncbb2x-S&c=643a215e90a81a72f2146241b9f41389)
Pestycydy obniżają płodność pszczół
W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” dwójka amerykańskich enotomologów przedstawiła wyniki badania negatywnego wpływu imidacloprydu na pszczoły gatunku Osmia lignaria, znanego w Stanach Zjednoczonych jako orchard mason bee albo blue orchard bee (niebieskie pszczoły sadowy) – popularnego w Ameryce gatunku, należącego do rodziny miesierkowatych. Jego cenną rolą w ekosystemie jest wiosenne zapylanie kwiatów drzew owocowych.
O tym, że...
![fot. Unsplash Pszczoła na kwiatku](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/pszczola_unsplash.jpg?itok=fa0KVDAd&c=bd86c49b0c530c808a0134168c8ff55b)
Kofeina poprawia koncentrację pszczół
O tym, że pszczoły chętnie odwiedzają sztuczne kwiaty produkujące kofeinę świadczyły już obserwacje prowadzone przez naukowców w poprzednich latach. Dotąd jednak nie było wiadomo, jak dokładnie substancja wpływa na zachowanie zwierzęcia.
Sarah Arnold wraz ze współpracownikami z Uniwersytetu w Greenwich przyjrzała się trzmielom i zauważyła, że osobniki, które zażyły kofeinę w trakcie wystawiania ich na zapach konkretnego gatunku rośliny, częściej i szybciej kierowały się w jego stronę...