glukoza
![Obraz autorstwa freepik kostki cukru na płaskiej ciemnej powierzchni](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/2151102149.jpg?itok=4NnJ-X8X&c=6bb31890c78e55013cbdaad1f8a935bd)
Receptor słodkiego smaku wspiera przyswajanie glukozy
Kubki smakowe znajdujące się na języku informują nas o różnych smakach potraw, dzięki czemu wiemy, co znajduje się w pożywieniu – czy jest świeże, czy zepsute, czy jest bogate w ważne energetycznie, ale niebezpieczne w dużej ilości cukry, czy zawiera potrzebne nam do życia minerały. Nikogo nie trzeba przekonywać jak istotną rolę w naszym życiu odgrywają cukry. Dawkowane w odpowiedniej ilości i formie zapewniają nam energię niezbędną do codziennej aktywności. Kiedy zaczniemy z nimi przesadzać...
![Krzemowy chip z 30 pojedynczymi glukozowymi mikroogniwami paliwowymi, widocznymi jako małe srebrne kwadraty wewnątrz każdego szarego prostokąta. Image: Kent Dayton Krzemowy chip z 30 pojedynczymi glukozowymi mikroogniwami paliwowymi, widocznymi jako małe srebrne kwadraty wewnątrz każdego szarego prostokąta.](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/mit_sugar-battery-01-press.jpg?itok=2XBboCec&c=916dd219f54bdee2ae3b3b838de65129)
Implanty zasilane glukozą
Codziennie, spożywając posiłki, przyswajamy glukozę – cukier zawarty w niektórych pokarmach – przede wszystkim w warzywach i owocach, ale ukryty jest także w ziemniakach, makaronie, kaszy i kukurydzy. No i oczywiście w białym cukrze. Jest jednym z podstawowych źródeł energii, którym każdego dnia napędzamy nasze organizmy do działania. Chociaż jej nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia, to bez glukozy po prostu nie ruszymy z miejsca. Dzięki nauce, to, co daje naszemu organizmowi moc, może w...