Jesteś tutaj

Submitted by RK on czw., 05/19/2022 - 18:54, last updated on czw., 05/19/2022 - 18:54
kostki cukru na płaskiej ciemnej powierzchni
18.05.2024

Receptor słodkiego smaku wspiera przyswajanie glukozy

Kubki smakowe znajdujące się na języku informują nas o różnych smakach potraw, dzięki czemu wiemy, co znajduje się w pożywieniu – czy jest świeże, czy zepsute, czy jest bogate w ważne energetycznie, ale niebezpieczne w dużej ilości cukry, czy zawiera potrzebne nam do życia minerały. Nikogo nie trzeba przekonywać jak istotną rolę w naszym życiu odgrywają cukry. Dawkowane w odpowiedniej ilości i formie zapewniają nam energię niezbędną do codziennej aktywności. Kiedy zaczniemy z nimi przesadzać...

Krzemowy chip z 30 pojedynczymi glukozowymi mikroogniwami paliwowymi, widocznymi jako małe srebrne kwadraty wewnątrz każdego szarego prostokąta.
19.05.2022

Implanty zasilane glukozą

Codziennie, spożywając posiłki, przyswajamy glukozę – cukier zawarty w niektórych pokarmach – przede wszystkim w warzywach i owocach, ale ukryty jest także w ziemniakach, makaronie, kaszy i kukurydzy. No i oczywiście w białym cukrze. Jest jednym z podstawowych źródeł energii, którym każdego dnia napędzamy nasze organizmy do działania. Chociaż jej nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia, to bez glukozy po prostu nie ruszymy z miejsca. Dzięki nauce, to, co daje naszemu organizmowi moc, może w...