drożdże
Na czym polega konserwowanie w roztworach alkoholu?
Przechowywanie tkanek czy nawet całych organizmów w wodnym roztworze alkoholu to metoda znana w świecie nauki już od XVII wieku. To dzięki niej możemy podziwiać interesujące okazy unoszące się w szklanych słojach wszystkich muzeów i laboratoriów całego. Starannie zakonserwowany materiał może przetrwać nawet kilka stuleci. A na czym polega samo konserwowanie alkoholem?
Należy zacząć od tego, że alkohol jest toksyczny dla mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces gnicia. Dobrze widać...
Od komórki po kufel
Piwo po wodzie i herbacie to trzeci najpopularniejszy napój świata. Mimo tego proces jego otrzymywania wciąż stanowi pewną tajemnicę. Kiedy charakteryzujemy piwo i jego smak, mówimy raczej o chmielu, słodach, czasem o jakości wody, ale znacznie rzadziej o drożdżach. To one jednak ogrywają kluczową rolę w procesie piwowarskim.
– Drożdże przetwarzają cukry i w zależności od tego, w jakim stosunku tego dokonają i jakie produkty da to przetworzenie,...