gluten
![źródło: domena publiczna - Pixabay.com kłosy pszenicy](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/wheat-gdd1df5b19_1920.jpg?itok=Zkd1NUP7&c=2c81fa8958b5658e0eb821cade1b5cb8)
Genetyczna prehistoria glutenu
Odpowiednio przeprowadzone badania genetyczne mogą sięgać daleko w przeszłość gatunku i odkrywać zapomniane przez historię fakty. Tak jak kiedyś badacze natknęli się na ślady genomu neandertalczyka w DNA współczesnych ludzi, tak samo teraz „genetyczni detektywi” niespodziewanie odnaleźli powiązanie współczesnej pszenicy z gatunkiem trawy Aegilops tauschii. Co więcej, wygląda na to, że to właśnie udział tego gatunku w genomie współczesnej pszenicy umożliwił wystąpienie u niej...
![](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/celiakia.jpg?itok=meqDXncv)
Celiakia – choroba na talerzu
Szacuje się, że celiakia, inaczej nazywana chorobą trzewną, dotyka co setnego Polaka. Jest ona rozpoznawana najczęściej pomiędzy 30. a 50. rokiem życia. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni. Istotne jest, że obecnie częstotliwość występowania choroby wzrasta, co wynika ze zwiększonego spożycia glutenu, zmiany nawyków żywieniowych i coraz skuteczniejszego diagnozowania.
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Nie...