laktoza
![Źródło - domena publiczna - Obraz Couleur z Pixabay szklanka i dzbanek z mlekiem stojące na stole, w tle pole słoneczników](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/milk-2474993_1920.jpg?itok=vZSdWiLv&c=5a65487ddb7f905a91156949f7d529a7)
30.07.2022
Jak wyewoluowała tolerancja laktozy?
Laktoza, dziś przedmiot troski i niechęci wielu osób, które myślą o swojej diecie, towarzyszy człowiekowi od urodzenia. Skład ludzkiego pokarmu mlecznego jest bogatszy w ten cukier we większym stopniu niż na przykład mleko krowie – stanowi około 7 procent jego składu (w mleku krowim – około 5 procent). Dlatego każde dziecko, do około 3. roku życia, o ile nie posiada określonej wady genetycznej, bez problemu może spożywać pokarmy zawierające laktozę (inna sprawa, że mleko krowie może zawierać...