węglowodany
Cukry sprzed 160 milionów lat
Mimo powszechności węglowodanów w żywych organizmach ich występowanie w materiale kopalnym uważane jest za marginalne. Okazuje się jednak, że nie tylko monocukry, ale także di- i policukry w specyficznych warunkach mogą przetrwać uwięzione w skałach. Udowodnili to naukowcy z Wydziału Nauk Przyrodniczych UŚ – zespół pod kierownictwem prof. dr. hab. Leszka Marynowskiego. W 2016 roku badacze przystąpili do realizacji pionierskiego projektu pod nazwą „Monosacharydy i disacharydy – nowe...
Dieta niskotłuszczowa: korzyści i zagrożenia
Diety niskotłuszczowe pomagają schudnąć, ale ważniejsze jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a nie tylko ograniczanie spożycia tłuszczu. – Jeśli tłuszcze zastąpisz syropem czekoladowym albo słodzonymi napojami, nie wpłynie to korzystnie na twojej zdrowie, na pewno nie uda ci się schudnąć. Jeśli natomiast stek na kolację zastąpisz fasolą, a zamiast oliwy do sałatki dodasz octu – to jest to słuszna strategia odchudzania – przekonuje dr Dana S. Simpler,...