węglowodany
![Fragment ksylitu (sfosylizowanego drewna) z widocznymi słojami przyrostowymi. Fot. Leszek Marynowski Fragment ksylitu (sfosylizowanego drewna) z widocznymi słojami przyrostowymi. Fot. Leszek Marynowski](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/ksylit.jpg?itok=nbhFQw36&c=5340ce976cd0b400ac8f9b518415bd0a)
Cukry sprzed 160 milionów lat
Mimo powszechności węglowodanów w żywych organizmach ich występowanie w materiale kopalnym uważane jest za marginalne. Okazuje się jednak, że nie tylko monocukry, ale także di- i policukry w specyficznych warunkach mogą przetrwać uwięzione w skałach. Udowodnili to naukowcy z Wydziału Nauk Przyrodniczych UŚ – zespół pod kierownictwem prof. dr. hab. Leszka Marynowskiego. W 2016 roku badacze przystąpili do realizacji pionierskiego projektu pod nazwą „Monosacharydy i disacharydy – nowe...
![Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/croissant-991823_1280.jpg?itok=6FRbLVfz)
Dieta niskotłuszczowa: korzyści i zagrożenia
Diety niskotłuszczowe pomagają schudnąć, ale ważniejsze jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a nie tylko ograniczanie spożycia tłuszczu. – Jeśli tłuszcze zastąpisz syropem czekoladowym albo słodzonymi napojami, nie wpłynie to korzystnie na twojej zdrowie, na pewno nie uda ci się schudnąć. Jeśli natomiast stek na kolację zastąpisz fasolą, a zamiast oliwy do sałatki dodasz octu – to jest to słuszna strategia odchudzania – przekonuje dr Dana S. Simpler,...