Jesteś tutaj

Submitted by RK on sob., 12/14/2019 - 23:30, last updated on sob., 12/14/2019 - 23:30
Grafika porównująca temperatury wód powierzchniowych oceanów między majem 2022 a majem 2023 roku |  Image credit: ESA (Data source: NOAA)
24.05.2023

Coraz cieplejsza woda w oceanach

W obliczu zbliżającego się El Niño istnieją obawy, że wkrótce będziemy musieli stawić czoła jeszcze poważniejszym zjawiskom. Satelity Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) są wykorzystywane do dokładnego monitorowania modeli pogodowych, które prowadzą do El Niño, aby lepiej zrozumieć i przewidzieć konsekwencje tego cyklicznego zjawiska w kontekście zmian klimatu.

Sprzężony system ocean-atmosfera El Niño i La Niña, razem znany jako oscylacja południowa El Niño (ang. ENSO – El Niño...

jaskinia morska w pobliżu Majorki
28.06.2022

Badania w jaskiniach – szybki przyrost poziomu mórz

Początek dwudziestego wieku był czasem niezwykłego przyspieszenia w rozwoju cywilizacji przemysłowej na całym świecie, z rozpowszechnianiem się użycia stali, elektryczności, samochodów napędzanych benzyną. Wraz z rozwojem, przemysł zaczął też coraz bardziej wpływać na środowisko i klimat. W rezultacie, od tego czasu poziom morza globalnie wzrósł o 18 centymetrów – informują naukowcy z międzynarodowego zespołu pod przewodnictwem badaczy z University of South Florida.

Publikacja, która...

pomidory
18.06.2022

Zmiany klimatu i kryzys pomidorowy

Autorzy publikacji w czasopiśmie “Nature Food” informują, że podwyższenie się średnich temperatur w krajach o umiarkowanym klimacie prawdopodobnie prowadzić będzie do pogorszenia się zbiorów pomidorów, które przeznaczone są do przetwórstwa, czyli tych, z których powstaje ketchup, przecier pomidorowy czy sosy takie jak passata. Zdaniem badaczy do 2050 roku globalna produkcja pomidorów przeznaczonych do przetwórstwa spadnie o 6 procent w stosunku do średniej z lat 1990-2009 przy jednoczesnym...

Strony