mszyce; zoologia
![Bezskrzydła dzieworódka mszycy /Hyperomyzus lactucae/ rodząca larwę. Fot. dr Mariusz Kanturski Bezskrzydła dzieworódka mszycy Hyperomyzus lactucae rodząca larwę. Fot. dr Mariusz Kanturski](https://przystaneknauka.us.edu.pl/sites/default/files/styles/ikona/public/field/image/bezskrzydla_dzieworodka_hyperomyzus_lactucae_rodzaca_larwe_i_stadium.jpg?itok=l55xqUJY&c=54371a27093efc58fbd094a8d6090466)
12.04.2018
Mszyce jako źródło białka i „fabryki” cukru
Mszyce żywią się sokami pochodzącymi przede wszystkim z liści i pędów roślin, żerując w koloniach, przy czym określony gatunek pluskwiaków preferuje wybrany roślinny gatunek. Z zagęszczonej mieszaniny soków powstaje przezroczysta, słodka spadź zwana też rosą miodową, wydalana i odrzucana za pomocą ogonka. Zbierana następnie przez pszczoły i wzbogacona wydzieliną pszczelich gruczołów gardzielowych, dojrzewa w komórkach plastra i zamienia się w „królewski” miód spadziowy....