Jesteś tutaj

Lodowiec Perito Moreno w Argentynie | fot. De Fernando, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=156430999
03.03.2025

Dzień Lodowców

Jak i gdzie powstają lodowce

Lodowce powstają w miejscach, gdzie ukształtowanie terenu sprzyja gromadzeniu się dużej ilości śniegu, a jednocześnie gdzie roczna akumulacja śniegu przewyższa jego topnienie, co prowadzi do stopniowego nagromadzania się śniegu.  Pod wpływem własnego ciężaru śnieg ulega zagęszczeniu i przekształca się w firn, a następnie w lód lodowcowy. Po osiągnięciu odpowiedniej grubości, lód w dolnych warstwach staje się plastyczny i zaczyna...

Wizualizacja objętości lodu utraconego w latach 2010–2020 | fot. ESA/Planetary Visions
28.04.2023

Satelita CryoSat odkrywa niepokojące dane dotyczące lodowców

Grenlandia i Antarktyda tracą masy lodu, podobnie jak większość lodowców na całym świecie, ale trudno jest zmierzyć, ile dokładnie go tracą. Dzięki satelicie CryoSat należącego do ESA i przełomowemu sposobowi wykorzystania jego danych, naukowcy odkryli, że lodowce na całym świecie skurczyły się o 2% w ciągu zaledwie 10 lat. W sumie daje to 2720 gigaton. Dzieję się tak z powodu wyższych temperatur powietrza. Utracony lód można sobie wyobrazić jako gigantyczną kostkę lodu, większą niż...

Naukowcy na skuterach śnieżnych na lodowcu Hansa na tle zachodzącego słońca | fot. Michał Laska
23.01.2023

30 lat gromadzenia danych o Lodowcu Hansa

Badania terenowe na Spitsbergenie są prowadzone od kilkudziesięciu lat. W związku z tym z roku na rok przybywało (i wciąż przybywa) różnych danych na temat jego środowiska. Z czasem stanowiły już całkiem pokaźną i budzącą zainteresowanie bazę wiedzy o tym regionie geograficznym. Mogliby z niej korzystać hydrolodzy, geolodzy, glacjolodzy czy ekolodzy z całego świata. Mogliby, gdyby nie jeden problem. Zbierane od ponad 30 lat informacje dotyczące pokrywy śnieżniej nie były do końca spójne, a...

Strony