klimat

W roślinach tkwi sposób na zahamowanie zmian klimatu
– Rośliny stanowią ponad 80% naszego pożywienia, a i pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego na nich się opierają. Wytwarzają 98% tlenu, którym oddychamy. Nie sposób żyć bez roślin. Ich biologia jest zatem równie istotna, co biologia człowieka – mówi dr hab. Agata Daszkowska-Golec, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego, członkini inicjatywy „PlantACT!”. Badaczka wyjaśnia, że celem tego wciąż kiełkującego przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o roślinach,...

Rok 2021 – kolejny najcieplejszy rok w historii pomiarów
Ocieplanie się planety nieubłagalnie postępuje. Globalne temperatury w 2021 roku były 0,85 stopnia Celsjusza powyżej średniej w okresie 1951–1980 według naukowców z Goddard Institute for Space Studies (GISS) w Nowym Jorku. NASA uznała lata 1951–1980 jako tzw. okres odniesienia, aby zbadać, jak globalna temperatura zmienia się w czasie.
Łącznie ostatnie osiem lat to najcieplejsze lata, odkąd w 1880 roku rozpoczęto współczesne prowadzenie rejestrów. Te roczne dane o temperaturze...

Winnice zamiast stoków narciarskich?
– To miało być krótkie studium dotyczące analizy zmian wybranych elementów klimatu w Polsce – mówi prof. Małgorzata Falarz, wspominając początki prac nad przygotowaniem publikacji. – Z czasem dołączali do zespołu kolejni znakomici naukowcy, specjalizujący się w różnych dziedzinach klimatologii. Ich głosy zebrane w jednym miejscu traktowały o zmianach klimatycznych w określonej perspektywie czasowej. Bardzo szybko zrozumiałam, że efektem naszej współpracy będzie obszerna monografia, która w...
Strony
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- następna ›
- ostatnia »