gluten
Genetyczna prehistoria glutenu
Odpowiednio przeprowadzone badania genetyczne mogą sięgać daleko w przeszłość gatunku i odkrywać zapomniane przez historię fakty. Tak jak kiedyś badacze natknęli się na ślady genomu neandertalczyka w DNA współczesnych ludzi, tak samo teraz „genetyczni detektywi” niespodziewanie odnaleźli powiązanie współczesnej pszenicy z gatunkiem trawy Aegilops tauschii. Co więcej, wygląda na to, że to właśnie udział tego gatunku w genomie współczesnej pszenicy umożliwił wystąpienie u niej...
Celiakia – choroba na talerzu
Szacuje się, że celiakia, inaczej nazywana chorobą trzewną, dotyka co setnego Polaka. Jest ona rozpoznawana najczęściej pomiędzy 30. a 50. rokiem życia. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni. Istotne jest, że obecnie częstotliwość występowania choroby wzrasta, co wynika ze zwiększonego spożycia glutenu, zmiany nawyków żywieniowych i coraz skuteczniejszego diagnozowania.
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Nie...