Jesteś tutaj

Nanocząstki srebra wewnątrz komórki bakteryjnej. Źródło: http://soundofscience.info/wp-content/uploads/si-zombies.jpg
04.06.2018

Małe fabryki nanomateriałów, czyli mikroorganizmy produkujące nanocząstki

Nanocząstki są strukturami, których wymiary mieszczą się w przedziale od 1 do 100 nm. Nie jest to jednak decydujące kryterium przynależności do tej grupy, bowiem istotnym, jeśli nie najistotniejszym, czynnikiem są nowe właściwości produktów związane właśnie z ich małymi rozmiarami.

Duże zainteresowanie możliwością wykorzystania nanocząstek przez człowieka wpłynęło na intensywny rozwój metod ich wytwarzania. Metody te możemy podzielić na dwie...

Fot. pixabay.com
01.03.2017

Żywe czy nieżywe, czyli problem z wirusami

Czy wirusy są żywe? Nie do końca, bo wszystko zależy od tego, jaką definicję bycia żywym przyjmiemy. Przyroda ożywiona, w tym rośliny i zwierzęta, dysponują specyficznymi mechanizmami komórkowymi, które pozwalają na ich autoreprodukcję – w przeciwieństwo do wirusów, które jako swobodne formy DNA lub RNA nie potrafią się powielać. Aby tego dokonać, wirusy muszą zaatakować organizm żywy.

– Wirusy to takie zapakowane RNA lub DNA. Powielają...

Fot. pixabay.com
12.12.2016

Od komórki po kufel

Piwo po wodzie i herbacie to trzeci najpopularniejszy napój świata. Mimo tego proces jego otrzymywania wciąż stanowi pewną tajemnicę. Kiedy charakteryzujemy piwo i jego smak, mówimy raczej o chmielu, słodach, czasem o jakości wody, ale znacznie rzadziej o drożdżach. To one jednak ogrywają kluczową rolę w procesie piwowarskim.

– Drożdże przetwarzają cukry i w zależności od tego, w jakim stosunku tego dokonają i jakie produkty da to przetworzenie,...

Strony