Jesteś tutaj

Otwarta lodówka z artykułami spożywczymi
27.10.2021

Jak starożytni ludzie przechowywali żywność przed erą współczesnych wynalazków?

Wiele metod konserwacji innych niż chłodzenie — takich jak solenie, suszenie, wędzenie, marynowanie i fermentacja — było stosowanych od dawna. Pomijając te metody, jak starożytni ludzie przechowywali swoje resztki? Okazuje się, że pierwsi łowcy-zbieracze mieli kilka całkiem kreatywnych sposobów na przedłużenie „okresu przydatności do spożycia” swojej żywności.

Topienie mamuta

Pewnego jesiennego poranka 2015 roku dwóch rolników z Michigan dokonało...

26.01.2015

Odkrycia archeologiczne w Bytomiu

Uniwersytet Śląski od wielu lat realizuje projekty w ramach programu badawczego „Atlas historyczny miast polskich”. Pod kierownictwem prof. dr. hab. Antoniego Barciaka z Instytutu Historii zostały sporządzone atlasy historyczne Raciborza i Gliwic. Obecnie trwają prace nad szczegółowym opracowaniem dokumentacji Bytomia. Program ten finansowany jest przez Narodowe Centrum Nauki.